Svinekød opskrifter
Svinekød – en dansk favorit.
Skal der gris på gaflen? Det forstår vi godt. Der er nemlig et valg af muligheder, når det kommer til danskernes bedst sælgende dyrerace, aka. svinet. Men grisen er langt mere en bacon fra Tulip og mormors frikadeller – selvom de nu også er skønne.
Svinekød er nemlig fuld af muligheder, både som tilbehør og som hovedret. De fleste børnefamilier kan nikke genkendende til at have svinefars i fryseren, og de fleste er tilfredse ved bordet med det på menuen. Og det er netop fordi, at svinekød er neutralt og derfor kan designes smart og simpelt, lige efter dine smagsløg.
Af danske klassiske retter, er der mange der indeholder svin – her kan eksempelvis nævnes forloren hare med brun sovs og kartofler, stegt flæsk med persille sovs eller stuvede hvidkålsrouletter på rugbrød med surt. Og får du bedstefar eller fodboldholdet på besøg, er dette især noget der vinder ind. Det er husmandskost der holder, det er dansk nostalgi og det er desuden nemt at lave til mange mennesker.
Men vi er ikke det eneste land, der har taget grisen til sig. Eksempel vis er den traditionelle ”english breakfeast” platte også beriget med bacon og blodpølse, og den tyske weinersnitzel er også god. Dertil kommer også det asiatiske køkken, som gerne producere lækre gryderetter med svin og kylling i samme ret, tilsat fx karry og koriander. På den måde får svinets neutrale kød en helt anden smag og tekstur, i og med den suger til sig af de orientalske krydderier. Derfor passer denne type ret godt til enten ris, nudler, bulgur eller couscous, som har bid i strukturen.
Svin er altså smart, fordi det ofte er neutralt i smagen, og komplimenteres af hvad du selv tilføjer. Så sammenkogte retter som fx gryderetter, koteletter i fad og frikadeller er ideelle når der skal laves mad til mange dage. Ofte smager de mindst ligeså godt efter en nat på køl, eller efter en tur på frost. Måske ikke så sært, at det er en af danskernes fortrukne.
Vi siger: Værse'go, spis min gris - i morgen skal du slagtes!