Oksekød opskrifter
Oksekød – fra familiekøkken til gourmet.
Oksekød er et vidt begreb, for koens lækre udskæringer byder på et væld af muligheder. Prisklassen på kødet er også meget varierende, så der er noget for enhver smag. En klassiker i et hvert køkken er den traditionelle oksefars. Farsen er nemlig anvendt i stort set hele verden, så om du er til traditionel dansk, græsk, italiensk eller sågar mexikansk er der noget at vælge fra.
Vi kender jo alle den danske hakkebøf med bløde løg, bøfsandwichen eller pariserbøffen med peberrod, rødbeder og syltede agurker på toppen.Men hvorfor ikke smække et græsk okse-farsbrød sammen, med soltørrede tomater og feta? I selskab med en grøn salat og en håndfuld oliven, så har du straks smagen af Kreta. Du kan også vælge en italiensk kødsovs, hvor pastaen drysses med den lækreste parmesan ost, og ungerne svælger i pastaskruer og mild, cremet tomatsauce.
Eller hvad med en gang spicy tortillas med nachos og guchamole?
Farsen er også ideel til storproduktion af aftensmad til fryseren – både lasagne, pirogger eller pizzasnegle med oksekød smager skønt, trods en tur på frys.
Men oksekød er meget mere end fars. Du kan nemlig få de lækreste udskæringer til både fest og hjemmegourmet i stearinlysets skær. Tag en traditionel tykstegsbøf, lav en lækker rødvinssauce og server den med sæsonens rodfrugter – eller inviter svigerfamilien til oksesteg med flødestuvede kartofler og broccolisalat. Husk, kødet gerne må være rosa – den smørbløde struktur er et hit.
Endelig er oksekød også perfekt simremad. De seje og hårdføre muskler på koen, skal ikke gå til spilde. Her taler vi om fx oksehale, okseklump eller lignende, som er billige og helt perfekte her til vinter. Gullash-suppe, gryderetter eller consommé smager pragtfuldt! Dette skyldes, at smagen af kødet udvindes ideelt, efter lang tids bearbejdning ved kogning. Du opnår derfor både smag og ikke mindst den lækreste tekstur, med disse udskæringer. De er helt sikkert tiden værd.
Så kig de mange ideer på siden, og bliv inspireret!