Borddækning og bordskikke

Borddækning ser meget ofte meget forskellig ud til arrangementer.  Til de lidt større og måske mere højtidelige begivenheder, ser man tit og ofte, at der er flere sæk bestik på bordet ved hver kuvert, således gæsterne både har bestik til forret, hovedret og dessert.

Man ser derudover også meget tit, at der er flere glas, hvilket skyldes, at der ofte kommer flere forskellige drikke på bordet – eksempelvis både hvidvin og rødvin, som man drikker af forskellige glas.

Sådan ser borddækningen ud

Hvidvinsglasset er det glas, som er placeret længst til højre. Ved siden af står rødvinsglasset. Herefter bliver glasset blot mindre jo længere til venstre, man kommer.

Det mindste glas der kommer på bordet er sædvanligvis det glas, der er tiltænkt desserten. Det mindste glas bliver eksempelvis brugt til portvin eller til en Bailey, eftersom disse drikke passer godt til rigtig mange desserter.

Bestik er normalvis placeret med gaflen til venstre og kniven til højre. Hvis der skal spises en suppe, så placerer man skeen til højre for tallerknen. Hvis der både ligger en ske og en gaffel øverst, er dette tiltænkt desserten. Bestikket tager man sædvanligvis udefra og derefter ind imod tallerknen.

Man kan desuden benytte en side tallerknen enten til salat eller brød.

Bordskikke til festlige arrangementer

Der er kutyme for, at folk ikke sætter sig før, at alle folk har fundet deres plads. Bordskik er desuden også, at bordherren trækker stolen ud for sin borddame, hvorefter han skubber den ind igen, før han selv sætter sig på sin plads.

Herudover plejer man desuden også at lægge sin serviet i skødet, og man sidder ikke med hverken albuer eller underarm på bordet. Kun hænderne er placeret på bordet.

Såfremt man skulle ske at forlade sin plads under måltidet, lægger man sin serviet på stolen, og man lægger desuden sin serviet til den venstre side for kuverten, efter man har afsluttet spisningen.

Vores populære buffeter